Печат
Посещения: 757
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

25 години Българска йога асоциация

25 години Българска йога асоциация

19.11.2021

На 11.11.2021 се навършиха 25 години от основаването на Българска йога асоциация!  

Този сребърен юбилей ознаменува четвърт век усилия в изпълнение на целите на тази организация – а именно да разпространява знанието за йога, както е предоставено в системата на Сатянанда йога. През всички тези години беше свършена много работа, бяха организирани много семинари, лекции, курсове, лагери и други събития, които допринесоха йога да стигне до всеки човек, който търси начини да подобри здравето си, да постигне спокойствие и умствен мир.

На 13.11 беше нашето празнуване онлайн. На него присъстваха почетните ни гости от чужбина – свами Шивамурти и свами Анандананда, както и посланика на република Индия в България – г-н Санджай Рана. На тържеството бе прочетен поздравителен адрес от свами Ниранджанананда Сарасвати.

Превод на всички поздравления и пожелания публикуваме по-долу.

Благодарим от сърце на всички, които ни помагаха през годините в благородната мисия да служим на хората чрез йога! Благодарим и на тези, които ни пожелаха сили и успехи в бъдещето ни развитие!

Поздравителен адрес от свами Ниранджанананда Сарасвати

Благословена Същност,
Хари Ом.

Поздравления за 25-годишнината на Българска йога асоциация и за безбройните дейности, посветени на разпространението на йога. Това ще бъде една значима година за вас, в която да погледнете към миналото и да планирате бъдещето. Пожелаваме ви успех във всички ваши начинания, които да придадат на тази година специална цел и посока.  

Към всички ученици, учители и съмишленици на Българска йога асоциация отправяме нашите най-сърдечни поздравления и добри пожелания за честването на 25-тата годишнина.

На този ден празнувате едно благоприятно събитие – плод на ангажираност, отдаденост и решителност.

Вие подхранвахте връзката си с визията и мисията на шри свами Шивананда и шри свами Сатянанда и разпространявахте тяхното учение за благополучието на хората.

Стремете се винаги класическата йога да бъде запазена и предадена на бъдещите поколения с простота и уважение. Тази древна наука за живота има свои собствени системи и дисциплини (клонове), развити и разяснени от пророци и мъдреци с единствената цел да облекчат страданията на човечеството. Шри свами Сатянанда ни каза многократно:

„Ако искате да сте здрави, ако искате да изпитате спокойствие и ако искате да се развивате, направете йога част от вашия начин на живот.“

Радост и дълг на последователите е да възприемат, прилагат и споделят мъдростта на йога видя (знанията на йога) по най-добрия възможен начин, за да може този свят да стане едно по-добро място за живеене за нашите деца.  

С най-добри пожелания за една година на празнуване и подновена ангажираност.

Ом Тат Сат.

 

Поздрави за 25-години БЙА от ачарии и почетни гости

Свами Шивамурти:

„Искам да изразя своите пожелания, от свое име и от името на живеещите в нашия ашрам, искам да ви пожелая целия успех на света и продължение на вашата дейност за поне още 25 години, когато най-вероятно ние ще празнуваме в нови тела този следващ юбилей.“

„Аз съм свързана с членовете на Българска йога асоциация от повече от 25 години и съм пряк свидетел на усилената работа, която те положиха за създаването и поддържането на БЙА. Защото един идеал, една визия, едно вдъхновение може да се поддържа живо само с отдаденост, със сериозна ангажираност, с посвещаване на време и енергия. Само по този начин ние можем да гарантираме, че нещо, което сме започнали много-много отдавна, ще процъфтява и до днес. А това не е лесно, аз го знам много добре. Те са се сблъскали с много предизвикателства, но са преодолели всички тях“.

„Както каза свами Вивекамурти, много хора бяха обучени в принципите на Сатянанда йога и много от тези хора, вдъхновени от ползите за тях лично, решиха да се задълбочат още повече в йога и те самите станаха учители и започнаха да обучават още и още хора в йога, така че вече се получиха поколения от йога учители и ученици. И така, йога се разпространи като горски пожар в България, тя стана достъпна за всички хора в България. Тя стигна до много организации в публичния и частния сектор, организации, които подкрепят хора в неравностойно социално положение или хора с увреждания, което е много съществена част от Сатянанда йога. Сатянанда йога не е толкова обучението по йога, обучението в определени йога практики, а това да подадеш ръка за помощ там, където е необходимо.“

„Пожелавам на всички членове на Българска йога асоциация всичко най-хубаво, да вървите напред, да се развивате, да растете и да продължавате да носите здраве, щастие, радост, просперитет и разбиране на всички“.

 

Свами Анандананда:

„Пожелавам ви всичко най-добро за в бъдеще. Надявам се, че може би след 25 години и, разбира се, всъщност съм доста голям оптимист – вие само ми изпратете покана, не знам дали ще съм на разположение след 25 години, но ще направя всичко възможно да ви видя. Но съм сигурен, че вие ще работите отлично, фантастично, страхотно, както на институционално ниво, обучавайки в йога, но главно по отношение на йога за индивидуална трансформация, развитие и свързаност.

Пожелавам ви всичко най-добро за днешния юбилей. Честита 25-та годишнина и много благодаря за поканата. Аз съм приятел на България и на българския народ, никога не съм мислил, че ви уча на нещо, аз просто говоря като приятел. Нямам търпение да се срещнем отново в Индия.

И така за всички вас – моите най-добри пожелания и Хари Ом!

 

Свами Шрутигяна:

Искам да поздравя всички спътници по безкрайно светлата пътека на йога! Йога ни помага да разберем, че духовното израстване е най-важното за човека по пътя на неговата еволюция. Имам желание да поздравя всички и да им пожелая много здраве, сили и упоритост по избрания път! Всички заедно да се опитаме да постигнем напредък. Желая ви много щастие и успехи по пътя!

 

Свами Омгянам:

Хари Ом! Желаем на вас и вашата санга (йога общество) всичко най-добро и още 25 години занапред!

 

г-н Санджай Рана, посланик на Индия в България:

”Искам да ви благодаря за поканата и да ви пожелая още повече успехи в това да предавате посланието на йога и да помагате на хората в България. Да живее Българската йога асоциация и нека Бог бъде с вас!“

 

Вера Захариева – председател на Българска федерация по йога

Честит юбилей на Българска Йога Асоциация! Във времето вие се доказахте една от най- големите школи на йога, запазила чистия вид, вдъхновението, неспирния пример и труд на своите съмишленици. Благодаря, че ви има и давате всеки ден от толкова много време смисъл на живота на хората, добрувате и сте личен пример за това как йога води човека към себереализация.

Пожелавам ви да имате още дълги години устойчивост и търпение към йога последователите и вдъхновение от вашите учители.

Бъдете честити  и за многая лета!