Печат
Посещения: 2228
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Vm Ind award   Vm Ind award

Тодор Захариев получи сертификат за цялостен принос в разпространението на йога в България

По случай Международния ден на йога, 21.06.2020 г. председателят на Българска йога асоциация, Тодор Захариев (свами Вивекамурти), беше награден от името на Индийското правителство (Министерството по йога, аюрведа и др. алтернативни методи) със сертификат за цялостен принос в разпространението на йога в България. Наградата връчи посланикът на Р. Индия в Р. България и Р. Северна Македония г-жа Пуджа Капур.

Това признание идва заради многогодишния труд и усилия на свами Вивекамурти, неговата последователност и упоритост, всеотдайност на идеята за йога, като средство за постигане на здраве, умствен мир и усъвършенстване на всяко равнище. Тодор Захариев спомага да се основат и развият две организации, БФЙ и БЙА, и работи, за да се обучат много хора в йога.

Биографията на Тодор Захариев може да даде повече светлина за това, защо той бе удостоен с тази голяма чест:

- Той се занимава с йога от 1979 г.

- През последните 30 години участва многократно в лекции, семинари и обучения по йога, провеждани в различни страни, и в организирането на такива в България.

- През 1990 г. е един от учредителите на Българската федерация по йога (БФЙ). Оттогава до 2018 г. е член на нейния Управителен Съвет.

- Преподава йога от 1992 г.

- През 1993 г. в Мунгир (Индия) получава посвещение в пълна саняса и йогийското име свами Вивекамурти от неговия учител свами Ниранджанананда Сарасвати.

- През 1996 г. заедно със съмишленици учредява Българска йога асоциация (БЙА) и оттогава е неин председател.

- Участва като лектор в провеждането на всички обучения за учители по йога, организирани съвместно от БФЙ и НСА, провеждани след 2000 г., като до 2013 г. координира цялостно тези обучения.

- През ноември 2015 г. е избран за член на Йога Видя Каунсъл (Yoga Vidya Council) – международен съвет за опазването, задълбочаването и разпространението на науката йога.

- От октомври 2017 е член на Консултативния съвет на Европейската Сатянанда Йога Академия (SYAЕ).