Печат
Посещения: 5271
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Няколко хиляди курсиста са обучавани по класическа интегрална система по йога от Българска йога асоциация от нейното създаване досега.

Организацията, която разпространява йога в България чрез квалифицирани преподаватели, преминали обучение в първия признат университет по йога в света - Бихар Йога Бхарати в Индия и йога академиите в Австралия, Европа и САЩ, чества тържествено 20 години от основаването си на 30 октомври в София.

Днес, когато йога вече е много популярна, както в България, така и по света, новата роля на Българска йога асоциация е да съхранява основните ценности на йога и да вдъхновява хората да прилагат йога в живота си, за да се справят по-добре във всекидневието си, да са щастливи и да имат по-добър живот.


В първите 20 години от създаването си асоциацията има за основна цел да разпространява йога като интегрална система, която обхваща всички аспекти на човешката личност – физически, умствен, емоционален и духовен.

Основателите, членовете и симпатизантите на организацията работят като доброволци за провеждането на семинари, издаването на книги, опазването на околната среда и подпомагането на непривилигированите и нуждаещите се.

Организирани са средно по 60 курса годишно, общо над 100 събития – йога лагери, семинари с водещи чуждестранни и български лектори, издадени са 14 книги на български език. БЙА е подпомогнала обучението на много квалифицирани учители по йога.

Тази система за преподаване на йога принадлежи на една жива традиция с богато минало и светло бъдеще, казва председателят на БЙА Тодор Захариев. Според него хората са смисълът за съществуването на организацията, а според йога основата на духовността е грижата за другите хора.

Затова основната тема на всички инициативи, свързани с годишнината, е „Да живеем йога - служи, обичай и давай“.